Charakterystyka polskiego przemysłu spożywczego


Przemysł spożywczy jest jedną z najbardziej rozwijających się gałęzi przemysłu w Polsce. Trudno jednoznacznie scharakteryzować dzisiaj branżę żywnościową w Polsce, ponieważ na terenie kraju znajduje się bardzo dużo małych zakładów działających między innymi w przemyśle mięsnym, mleczarskim czy cukrowniczym. W zależności od specyfiki zakładu właściciele korzystają z różnych rozwiązań, które dzisiaj proponują producenci działający przy produkcji różnego rodzaju urządzeń, obiektów i pojemników mających ułatwić proces przetwarzania, produkcji, pakowania czy transportowania danej żywności. Przy okazji przemysłu spożywczego warto wspomnieć między innymi o dozownikach, silosach czy systemach chłodzących. Wspomniane elementy w dużej mierze przyczyniają się do efektywnej pracy personelu przebywającego w halach produkcyjnych czy magazynach przechowujących żywność. W zależności od specyfiki przemysłu jedne urządzenia sprawdzą się bardziej, a inne mniej.

Nowoczesne silosy do przechowywania żywności

Silosy to po prostu obiekty, w których tymczasowo przechowywana jest żywność. Tego rodzaju zabudowania sprawdzają się przede wszystkim w przypadku przemysłów opierających się na produkcji elementów sypkich, takich jak chociażby zboże, mąka czy cukier. Warto zaznaczyć, że w zależności od potrzeby producenci oferują dzisiaj silosy montowane na zewnątrz budynków oraz wewnątrz nich. Silosy zewnętrzne charakteryzują się większą trwałością, jednak są o wiele droższe niż silosy zewnętrzne. W niektórych obiektach tego typu oprócz materiałów sypkich można przechowywać także płyny. Warto zaznaczyć, że silosy wykorzystuje się także poza branżą spożywczą. Często można je spotkać przy trasach znajdujących się pomiędzy dwoma miejscowościami, ponieważ tam najczęściej swoje hale produkcyjne czy magazyny budują przedsiębiorcy zajmujący się branżą spożywczą. W zależności od specyfiki produktów mogą to być cukrownie, mleczarnie, młyny czy browary. Wydaje się bowiem, że silosy sprawdzają się w przypadku wielu gałęzi przemysłu spożywczego. Duże znacznie ma przy tym różnorodność i specyfika określonych silosów proponowanych na rynku.

Dozowniki sprawdzają się w każdej branży

Dużą rolę w branżach spożywczych odgrywają dzisiaj tak zwane dozowniki, których główne zadanie – czego łatwo się domyślić – polega na dozowaniu odpowiednich ilości produktów do przeznaczonych pojemników. W zależności od funkcji dozownika możemy dziś wyróżnić przede wszystkim dozowniki wagowe oraz objętościowe. Jak sama nazwa wskazuje obiekty wagowe uwzględniają przy dozowaniu ciężar danego produktu. W przypadku objętości analogicznie sprawa wygląda podobnie, jednak tym razem dozownik rozdziela żywność z uwzględnieniem objętości pojedynczych opakowań czy pudełek, w których sprzedawany będzie produkt. Dozowniki sprawdzają się tak naprawdę w zasadzie we wszystkich branżach. Dużą rolę odgrywają w przemyśle mleczarskim, cukrowniczym czy młynarskim, gdzie dozowanie mechaniczne znacznie ułatwia i przyspiesza pracę innych pracowników.

Systemy chłodzące pomagają zachować świeżość żywności

dozownikiProdukcja żywności wiąże się nieodzownie z zagadnieniami takimi jak zdrowa żywność czy świeżość produktów. Tak zwane systemy chłodzenia pełnią dużą rolę w przypadku tych przestrzeni, w których świeżość może być zachowana tylko przy zachowaniu sztucznych warunków związanych z temperaturą przechowywanej żywności. Mowa między innymi o branży mięsnej, rybnej czy nawet owocowo-warzywnej i mleczarskiej. Różnego rodzaju przetwory takie jak mrożone owoce i mrożonki warzywne czy jogurty, masła i maślanki muszą być przechowywane podczas produkcji czy późniejszego transportu w specjalnie przygotowanych lodówkach bądź też chłodziarkach. Jednym z najważniejszych producentów systemów chłodzenia w Polsce jest producent Industrial Frigo oferujący zintegrowane systemy chłodzenia i nowoczesne chłodziarki. Najczęściej wykorzystuje się dzisiaj te chłodziarki, które zostają chłodzone za pomocą wody lub też powietrza. W przypadku branży spożywczej liczy się oczywiście ergonomiczność zakupionych urządzeń, dlatego producenci starają się dostosować do klienta pod względem obniżania kosztów eksploatacji urządzenia. Coraz częściej zwraca się także uwagę na jego ekologiczność.

Przemysł żywnościowy zatrudnia w Polsce ponad pół miliona osób. Wydaje się więc, że branża spożywcza pełni niebagatelną rolę także w przypadku organizacji nowych miejsc pracy. Warto pamiętać, że sam przemysł spożywczy dzieli się na wiele gałęzi, z których nierzadko każda stara się żyć swoim życiem. Największy nacisk kładzie się na produkcję żywności związaną z przemysłem mięsnym, mleczarskim czy cukrowniczym. Nie bez znaczenia pozostają jednak branże rybne, olejarskie czy młynarskie. Nierzadko z istnienia niektórych przestrzeni w branży spożywczej nie zdajemy sobie sprawy. W Poznaniu czy Kaliszu prężnie rozwija się na przykład przemysł koncentratów spożywczych. W Grodzisku Mazowieckim i Nysie działa z kolei przemysł słonych przekąsek. Przemysł owocowo-warzywny czy przemysł alkoholi także prosperują dzisiaj w Polsce całkiem dobrze, zatrudniając przy tym tysiące pracowników. Wydaje się jednak, że oprócz pracy ludzkich rąk duże znacznie w branży spożywczej mają oczywiście wspomniane wyżej urządzenia, obiekty oraz systemy. Bez tych ostatnich produkcja żywności byłaby mniej zorganizowana i efektywna. To właśnie dlatego systemy chłodzące, silosy czy dozowniki cieszą się tak ogromną popularnością wśród właścicieli różnych zakładów zajmujących się szeroko pojętą żywnością.