Solidne wyposażenie do restauracji


Sprawne funkcjonowanie jakiejkolwiek przestrzeni gastronomicznej uzależnione jest od wysokiej klasy wyposażenia, nic więc dziwnego, że zwykle to właśnie ono pochłania największą część budżetu przeznaczonego na zaaranżowanie przestrzeni i uruchomienie lokalu. Ze względu jednak na to, że nie zawsze właściciele mają odpowiednie zasoby finansowe, które pozwalałyby na zainwestowanie w urządzenia najwyższej klasy, decydują się na maszyny pochodzące z rynku wtórnego lub też takie, których jakość może być wątpliwa. Jest to jednak bardzo poważny błąd, ponieważ nieodpowiednie dopasowanie urządzeń do potrzeb przedsięwzięcia może skutkować problemami z prawidłowym zarządzaniem całym przedsięwzięciem. O ile stoliki czy krzesła można z powodzeniem wymienić na nowe bez straty dla jakości menu, o tyle piece, chłodziarki czy zmywarki muszą spełniać podstawowe normy.

W przeciwnym razie trwałość i rentowność całego przedsięwzięcia może stanąć pod znakiem zapytania. Każdy, kto miał możliwość inwestowania w branżę gastronomiczną doskonale zdaje sobie sprawę, że wyposażenie do restauracji nie jest wcale tak jednorodne i łatwe do wybrania. W większości przypadków niezbędne jest poświęcenie tygodni na poszukiwanie i wytypowanie najodpowiedniejszego oprzyrządowania, z nastawieniem na każdy, nawet najmniejszy detal. Oferowane na przykład przez firmę Art Caffe wyposażenie do restauracji udostępniane jest w najróżniejszych wariantach, z nastawieniem przede wszystkim na to, aby dostarczyć klientom drobne urządzenia oraz zastawy stołowe, sztućce oraz szkło gastronomiczne. Zwykle mówiąc o sprzęcie do gastronomii ma się na myśli wielkogabarytowe maszyny oraz meble kuchenne, warto jednak wiedzieć, że w przypadku gastronomii ważne są wszystkie elementy, które muszą ze sobą doskonale współpracować. Nawet najsmaczniejsze danie nie będzie robiło odpowiedniego wrażenia jeżeli klientowi zostanie podane na papierowym talerzu, widać więc na jak wiele elementów jednocześnie musi zwracać uwagę osoba zarządzająca gastronomią. Dlaczego jednak nie zaleca się nigdy odkupowania wyposażenia lub decydowania się na sprzęt niższej jakości?

Przede wszystkim dlatego, że nabywając maszyny z drugiej ręki nigdy nie ma się pewności jak długo i czy w ogóle będą sprawne. Wybierając odpowiedzialnych producentów zyskuje się jednocześnie prawo do gwarancji i usług serwisowych, czyli szansę, że restauracja będzie funkcjonować należycie niezależnie od okoliczności. Warto też wiedzieć, że zakup wyposażenia jest inwestycją długoterminową, dlatego też konieczne jest przemyślenie wszelkich plusów i minusów nadmiernego oszczędzania. Może się bowiem okazać, że podczas eksploatacji koszty „tańszego” sprzętu będą generować wydatki wyższe niż planowane. W przypadku restauracji, w których posiłki wydawane są w setkach sztuk, maszyny pracują nieustannie, często przez całą dobę, konieczne jest zatem sprawdzenie czy nie pochłaniają nadmiernej ilości prądu oraz czy ich regularne stosowanie nie zmusza do płacenia za „ukryte” wydatki. W przypadku, kiedy kupuje się piece konwekcyjno-parowe, zmywarki, sztućce, porcelanę czy szkło gastronomiczne od renomowanych producentów, zyskuje się pewność, że całość będzie pracowała na sukces całego przedsięwzięcia. Aranżując wnętrze konieczne jest nadzorowanie zarówno wyposażenia części kuchennej jak i strefy konsumenckiej, niemniej jednak zaplecza muszą być potraktowane jak element bazowy, który nie może pozwolić sobie na jakiekolwiek odstępstwa od reguły.

Kucharze pracują zwykle w bardzo ciężkich warunkach, dlatego zarówno oni, jak i wykorzystywane przez nich meble oraz maszyny, muszą być maksymalnie odporne na wysoką temperaturę czy stałą wilgoć. W przeciwnym razie może się okazać, że klienci nie dostaną tego, czego oczekiwali. Choć ich komfort będzie zależał także od tego w jakich warunkach przyjdzie im jeść, nawet najpiękniej wyposażona część jadalna nie zrobi na nikim przewidywanego wrażenia, jeżeli potrawy będą niedopieczone, zimne lub przygotowane w nieodpowiednich warunkach.