Posts Tagged "systemy mocujące"


Przemysł spożywczy jest jedną z najbardziej rozwijających się gałęzi przemysłu w Polsce. Trudno jednoznacznie scharakteryzować dzisiaj branżę żywnościową w Polsce, ponieważ na terenie kraju znajduje się bardzo dużo małych zakładów działających między innymi w przemyśle mięsnym, mleczarskim czy cukrowniczym. W zależności od specyfiki zakładu właściciele korzystają z różnych rozwiązań, które dzisiaj proponują producenci działający przy produkcji różnego rodzaju urządzeń, obiektów i pojemników mających ułatwić proces przetwarzania, produkcji, pakowania czy transportowania danej żywności. Przy okazji przemysłu spożywczego warto wspomnieć między innymi o dozownikach, silosach czy systemach chłodzących. Wspomniane elementy w dużej mierze przyczyniają się do efektywnej pracy personelu przebywającego w halach produkcyjnych czy magazynach przechowujących żywność. W zależności od specyfiki przemysłu jedne urządzenia sprawdzą się bardziej, a inne mniej. Nowoczesne silosy do przechowywania żywności Silosy to po prostu obiekty, w których tymczasowo przechowywana jest żywność. Tego rodzaju zabudowania sprawdzają się przede wszystkim w przypadku przemysłów opierających się na produkcji elementów sypkich, takich jak chociażby zboże, mąka czy cukier. Warto zaznaczyć, że w zależności od potrzeby producenci oferują dzisiaj silosy montowane na zewnątrz budynków oraz wewnątrz nich. Silosy zewnętrzne charakteryzują się większą trwałością, jednak są o wiele droższe niż silosy zewnętrzne. W niektórych obiektach tego typu oprócz materiałów sypkich można przechowywać także płyny. Warto zaznaczyć, że silosy wykorzystuje się także poza branżą spożywczą. Często można je spotkać przy trasach znajdujących się pomiędzy dwoma miejscowościami, ponieważ tam najczęściej swoje hale produkcyjne czy magazyny budują przedsiębiorcy zajmujący się branżą spożywczą. W zależności od specyfiki produktów mogą to być cukrownie, mleczarnie, młyny czy browary. Wydaje się bowiem, że silosy sprawdzają się w przypadku wielu gałęzi przemysłu spożywczego. Duże znacznie ma przy tym różnorodność i specyfika określonych silosów proponowanych na rynku. Dozowniki sprawdzają się w każdej branży Dużą rolę w branżach spożywczych odgrywają dzisiaj tak zwane dozowniki, których główne zadanie – czego łatwo się domyślić – polega na dozowaniu odpowiednich ilości produktów do przeznaczonych pojemników. W zależności od funkcji dozownika możemy dziś wyróżnić przede wszystkim dozowniki wagowe oraz objętościowe. Jak sama nazwa wskazuje obiekty wagowe uwzględniają przy dozowaniu ciężar danego produktu. W przypadku objętości analogicznie sprawa wygląda podobnie, jednak tym razem dozownik rozdziela żywność z uwzględnieniem objętości pojedynczych opakowań czy pudełek, w których sprzedawany będzie produkt. Dozowniki sprawdzają się tak naprawdę w zasadzie we wszystkich branżach. Dużą rolę odgrywają w przemyśle mleczarskim, cukrowniczym czy młynarskim, gdzie dozowanie mechaniczne znacznie ułatwia i przyspiesza pracę innych pracowników. Systemy chłodzące pomagają zachować świeżość żywności Produkcja żywności wiąże się nieodzownie z zagadnieniami takimi jak zdrowa żywność czy świeżość produktów. Tak zwane systemy chłodzenia pełnią dużą rolę w przypadku tych przestrzeni, w których świeżość może być zachowana tylko przy zachowaniu sztucznych warunków związanych z temperaturą przechowywanej żywności. Mowa między innymi...

więcej